Bakom kulisserna på en stjärnrestaurang

______________________________________________________________
5 tips från toppkockar

Ingen kökschef har lika många Michelinstjärnor som Gordon Ramsey. Han har hela 14 restauranger spridda över världens olika hörn. På frågan om vad man måste kunna för att laga mat som en stjärnkock, svarar han kort och koncist: "Provsmaka."

Provsmaka

De egna smaklökarna är kockens viktigaste redskap. En restaurangchef lagar mat med skeden i hand och provsmakar ständigt ur grytorna, både för att kontrollera att rätterna smakar som de skall, samt för att korrigera dem.
Tips 1: Fortsätt att provsmaka. Det är restaurangkökets viktigaste lärdom.

Produkter

Varför är grönsakerna vackrare, köttet mörare och kryddorna smakrikare på en bra restaurang? Toppkockarna stämmer av menyn efter säsongen, samt efter dagens erbjudanden.
Tips 2: Gå inte till marknaden eller till affären med en inköpslista. Gå istället dit för att se vad som ser fantastiskt ut idag och gör upp din inköpslista efter det aktuella läget.

Organisera

Hur lyckas de med konststycket att servera alla dessa olika rätter samtidigt? Den största skillnaden mellan ett restaurangkök och ditt eget kök är inte utrustningen, utan organisationen. Hos stjärnkockarna är löken redan hackad, grönsakerna blancherade, såserna klara, köttet om så krävs stekt i förväg och tallrikarna uppvärmda innan kastrullen kommer upp på spisen för en "avslutande touch".
Tips 3 : Förbered så mycket som möjligt, framförallt när du vill servera en speciell måltid för dina gäster.

Salta

Javisst, salta. Kockens kanske bäst bevarade hemlighet, eftersom salt är en ingrediens som inte alltid förknippas med en sund livsstil. Ändå är det en av de viktigaste anledningarna till varför maten på en restaurang ofta är så mycket godare. Salt förstärker många produkters egen smak. Som en kökschef beskriver det: "Ha i så mycket salt i maten som du kan, utan att det börjar smaka salt." Knepet för att lyckas med detta och ge maten den perfekta balansen är:
Tips 4: Restaurangcheferna saltar inte i sista ögonblicket, utan tillfogar små mängder salt efter hand under hela matlagningsprocessen. Så lockar du långsamt men säkert fram matens egen smak och du riskerar inte att ruinera din kulinariska kreation i sista ögonblicket.

Presentera

Vi äter först med ögonen, sedan med munnen. Stjärnrestaurangernas kockar har skapat konst av denna vetenskap.

Tips 5: Skänk presentationen uppmärksamhet. Så gör du ett litet konstverk av den enklaste rätt:
  • Välj en tallrik som passar rätten väl. Tänk på mått, färgkombinationer och material. Var dock uppmärksam på att maten alltid spelar huvudrollen, tallriken är endast den bakgrunden som hjälper rätten att framträda i sin bästa dager.
  • Börja dekorera i mitten och arbeta därifrån utåt mot kanterna. På så vis undviker du att det blir rörigt.
  • Se till att skapa några nivåskillnader i maträtten.
  • Lämna alltid tallrikskanterna fria.
  • Var måttfull när du häller eller stänker såsen över maten, servera eventuellt resterande sås i en såssnipa vid sidan om.
  • Strö inte färska kryddor eller annan garnering över maträtten förrän i allra sista ögonblicket.
DET STÖRSTA UTBUDET Fler än 2.500 upplevelser1
ENKEL ATT ANVÄNDA Med Smartbox exklusiva tjänster
KVALITETSUPPLEVELSER Noggrant utvalda och utvärderade

SE NYHETER

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med det senaste om Smartbox.

Din e-postadress blir insamlad av Smartbox Group Sverige med det enda syftet att skicka Smartbox nyhetsbrev och kampanjer. Du kan avprenumerera från dessa utskick när som helst genom att klicka på avprenumerera/ unsubscribe-länken, som finns längst ner i alla mejl.

Stäng

Ange din e-postadress för att få information när #BONGO# finns i lager.